9 Aralık 2013 Pazartesi

ORDU - GİRESUN HAVAALANI

   Ülkemizin ulaşım yatırımları çerçevesinde planlanan bölgesel havaalanı ayaklarından ikincisi olarak Ordu ve Giresun illerinin ortasında yer alan Ordu'nun Gülyalı ilçesinde deniz üzerine dolgu yapılarak yapılması planlanmış havalimanıdır. Bölgesel havaalanının ilki Uşak, Afyonkarahisar ve Kütahya üçgeninin ortasına Kütahya'nın Altıntaş ilçesine yapılan ve 25 Kasım 2012 tarihinde uçuşa başlanılan Zafer Havalimanı'dır.  Havaalanı yapım ihalesini 144 milyon liralık teklif ile İçtaş - Cengiz İnşaat ortaklığı kazanmıştır. 22 Temmuz 2011 günü yapılan temel atma töreninde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım havalimanının ismini 52 Ordu ve 28 Giresun il trafik kodlarının birleşmesi ile oluşan 528 Ordu Giresun Havaalanı olarak açıklamıştır.



      Doğu Karadeniz'in dağlık fiziki coğrafyasından ötürü deniz üzerine dolgu olarak projelendirilen havaalanı dünyanın ikinci deniz dolgu üzerine inşaa edilen havalimanı olacaktır. İlk havaalanı ise 1989 yılında hizmete açılan Osaka Körfezi açıklarında 4 km uzunluğa ve 2,5 km genişliğe sahip Kansai Uluslararası Havaalanı'dır. Bu havaalanı 17 Ocak 1995 tarihinde meydana gelen 7, 2 büyüklüğündeki Kobe depreminde hasar görmeden hizmete devam etmiş yapıldığı dönem itibari ile bir mühendislik harikasıdır. Ordu -Giresun Havaalanı pistin Karadeniz'in hırçın dalgalardan korunabilmesi öncelikle 7.435 metre uzunluğunda ve ortalama 5.50 metre yüksekliğinde taş ve betonarme dolgudan oluşan mendirekler inşaa edilmiştir.  Pistin uzunluğu 3 km ve genişliği ise 45 metre, apron ölçüleri ise 240 x 120 metre uçak taks yolu olan 250 x 24 metre tamamı deniz üzerine dolgu olarak inşaa edilmiştir.  Uçakların iniş sırasında kullanıcakları yaklaşım ışkkları için pistin iki tarafına da 900 metre uzunluğunda çelik kazıklar yerleştirilmiştir.



      Ordu -Giresun havaalanı inşatını yapan İçtaş - Cengiz inşaat birlikte Ankara -İstanbul hızlı tren projesini  birlikte yapmışlardır. İçtaş inşaat Zafer Havaalanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Antalya Havalimanı gibi projelerde bulunmuştur. Cengiz İnşaat ise Alanya Yat Limanı, Ankara Sivas Demiryolu Projesi, Ilısu Barajı' nın da içinde yeraldığı çeşitli projelerde isim yapmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder