31 Ağustos 2013 Cumartesi

ATLIHAN EL SANATLARI ÇARŞISI

 Eskişehir merkezde Tarihi Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi  kapsamında  eski bir hanın restore edilerek el sanatları çarşısına dönüştürülmüştür.  Han 1850’li yıllarda çevre köy, kasaba ve şehirlerden gelenlerin  hem kendilerinin hem de hayvanlarının konaklamaları için kullanılmıştır.  Atlıhan ismide buradan gelmektedir.  2006 yılında restore edilerek  orijinal mimarisinde inşa edilmiştir.


   İki kattan oluşan ve 675 m²’lik bir alana kurulu olan Atlıhan içerisinde lületaşı, altın, gümüş, cam ve ahşap atölyeleri ile bu ürünlerin satışının yapıldığı dükkanlar yer almaktadır. Ayrıca han içerisinde yöresel yemeklerin sunulduğu lokantalar ile çay bahçesi bulunmaktadır.  Atlıhan’ın tam ortasında Osmanlı mimarisinin vazgeçilmez parçası olan ufak bir fıskiyeli havuz yer almaktadır.




    Eskişehir’in simgesi olan lületaşı işlenmesi kolay beyaz renkli, gözenekli bir mineraldir. Beyaz altın adı ile alınan Lületaşının dünyada en çok bulunduğu yer Eskişehir'dir. Sepetçi köyünde bol miktarda bulunan lületaşı, genellikle pipo, sigara ağızlığı, tesbih, biblo ve süs eşyası imalinde kullanılmaktadır. Toprak içinde, geniş damarlar içinde serpilmiş çakıl kümeleri halinde bulunan lületaşının, ana maddesi hidratlı bir magnezi silikattır. Emici özelliği olması dolayısıyla, ağızlık ve pipo yapımında birinci sınıf malzeme olarak kullanılmaktadır. Atlıhan’ın  az üst kısmında yer alan Kurşunlu Külliye’si içerisinde Lületaşı Müzesi yer almaktadır.

Eskişehir'de gezebileceğiniz diğer yerlere ilişkin yazılarım: