23 Mayıs 2013 Perşembe

İSTANBUL AKVARYUM

   İstanbul Akvaryum Avrupa yakası Bakırköy ilçesi sınırları içerisinde Florya sahil yolu üzerinde yer almaktadır. Proje ilk olarak 2003 yılında dönemin İBB belediye başkanı olan Ali Müfit Gürtuna tarafından tanıtılmış ve yap işlet modeli ile ihaleye çıkartılmıştır. 2003 yılı sonlarında temeli atılan proje ancak 25 Haziran 2011 yılında hizmete açılmıştır. Projeyi Nuhoğlu-Öztaş Yapı A.Ş. hayata geçirmiştir. Akvaryumun işletmesini ise Nuhoğlu İnşaat - Metal Yapı Konut - Alt ve Üst Yapı İnşaat - Nas İnşaat şirketlerinden oluşan konsorsiyum gerçekleştirmektedir. 2013 yılı için geçerli güncel giriş ücreti ise yetişkinler için 29 TL öğrenciler için ise 22 TL olarak belirlenmiştir. Malesef sadece 0-2 yaş arası çocuklardan ücret almıyorlar. Ayrıca yıllık geçiş için 75 TL ve dört kişilik aile için 85 TL'lık indirimli paketleri düşünülmüştür. Hafta içi 10:00 - 19:00 hafta sonu ise 10:00 - 20:00




 İstanbul Akvaryum 16 adet farklı temadan oluşmaktadır. Bunlar :

 KARADENİZ ALANI :


  Bu alanda dekorasyonun ana unsurlarını Büyük Tufan ve Nuh’un Gemisi oluşturuyor. Gemi maketinin içinde dokunmatik bir LCD ekran yer alıyor. LCD ekrana dokunarak sudaki oksijen ve azot değerlerini değiştirebiliyoruz. Böylelikle suyun içindeki oksijen ve azotun batık yüzeylerinde yetişen canlı yaşamı üzerindeki etkisini gözlemleyebiliyoruz. Geminin arkasındaki panellerin birinde animasyon ve gerçek görüntülerden oluşan masalsı kısa filmin gösterileceği ekran, diğer panellerde ise Karadeniz’in oluşumu ve Karadeniz’de yaşayan canlılar hakkında bilgi veren grafikler yer alıyor.

İSTANBUL BOĞAZI ALANI :

    Zeminin bir bölümü cam panellerden oluşuyor. Yolun iki tarafındaki tanklar ve bu tankların duvarla birleşen kısmındaki platformlar üzerine kurulan özel aydınlatmalı maketler Anadolu ve Avrupa yakasını tanıtıyor. Böylelikle bu alandan geçerken boğazda yürüyormuş hissine kapılıyorsunuz.

MARMARA ALANI :


   Bu alanda Kapalıçarşı’nın eşsiz mimarisi vurgulanıyor. Kapalıçarşı görsellerinin olduğu alanın önünde kilim, çalgı aletleri, lamba ve baharatlar sergileniyor.Kapalıçarşı bitiminde İstanbul Akvaryum’un en büyük tankı olan ana tankı görebiliyoruz.Köpekbalıkları ve vatozların içerisinde bulunacağı ana tank 3.800 metreküp su hacmine sahip. Ana tankın arkasında bulunan dairesel duvarda ise İstanbul’un öne çıkan mimari yapılarının fotoğraflarından oluşan dev bir sanatsal kolaj çalışması bulunuyor. Bu alanda, antik dönemden günümüze kadar İstanbul’un tarihinin anlatıldığı bir zaman duvarı bulunuyor. Bu çalışmanın en ilgi çeken bölümünü ise İstanbul’un fethinin anlatıldığı kısımdır.

ÇANAKKALE BOĞAZI ALANI :

   Bu alanda ziyaretçileri, bölgenin önemli tarihsel simgelerinden biri olan Truva Atı karşılıyor. Ziyaretçiler Çanakkale Boğazı’ndan geçer gibi eğimli duvarları ve tavanında gerçek bir tankı olan bir tünelden geçiyorlar.

                              


 EGE ALANI :

     Dekorasyonu Antik Ege uygarlıklarından ve o zamanın yapılarının belirli bölümlerinden esinlenerek yapılmış olan Ege alanında,  Poseidon heykeli bulunuyor. Piri Reis ve Barbaros Hayrettin Paşa gibi önemli Türk denizcilerinin yer aldığı kısa film de tankın karşısındaki duvarda bulunan ekranda gösteriliyor. Ege Alanındaki büyük tankta Marmaray kazısında çıkartılan M.Ö. 4. yüzyıla ait geminin bir bölümünün replikası yer almaktadır.

SÜVEYŞ KANALI ALANI :


   Girişte ziyaretçileri karşılayan heykel, kanalın mimari Ferdinand De-Lesseps’e ait. Bu alanın bir duvarını bir ticaret gemisinin birebir ölçekte parçası kaplıyor. Süveyş Kanalı’nda kullanılan teknoloji ve kanal hakkında bilgiler veriliyor. Çocuklara yönelik, Süveyş Kanalı ile ilgili bilgilerin verildiği interaktif bir çark bulunuyor. Süveyş Kanalı’nın nasıl yapıldığını üç farklı zaman diliminde anlatan interaktif bir maket yer alıyor.
KIZILDENİZ ALANI :

   Bu alanda Kızıldeniz’in renkli sualtı yaşamı sergileniyor.Akrilik fanuslar içerisinde mercanlar incelenebiliyor.Alanın temalandırması sayesinde ziyaretçilere sualtında dolaşıyormuş hissi veriliyor.

KÜRESEL ISINMA ALANI :

    Bu alanda yaklaşık 2 metre yüksekliğinde gerçek bir buz kütlesi yer alıyor. Küresel ısınmanın etkilerinin gözlemlenebileceği silindir şeklinde interaktif bir masa bulunuyor.Duvarların içine yerleştirilen ışıklı panolardan da küresel ısınma ve kutuplar ile ilgili bilgi alınabiliyor.


 AKDENİZ ALANI :

   Mağaralardaki ışık oyunlarına benzer aydınlatmalar ve ses efektleri sayesinde dev bir mağaradaymış hissine kapılan ziyaretçiler, sarkıtların ve kayaların arasından dolaşıyorlar.Çocuklar için ufak mağaraların da olduğu bu alanda, Akdeniz’i anlatan görsellerin olduğu ışıklı kutular ve kısa bir filmin gösterildiği bir ekran bulunuyor.

CEBELİTARIK BOĞAZI ALANI :

   Akdeniz‘i Atlantik Okyanus’u ile birleştiren Cebelitarık Boğazı, İstanbul Akvaryum’un da önemli geçiş noktalarından biri. Alana girerken ziyaretçileri Herkül heykeli karşılıyor. Aralarında görsellerin bulunduğu antik görünümlü sütunları takip eden ziyaretçiler, iki tarafı 6 metre yüksekliğindeki akriliklerden oluşan bir tünelden geçerek Doğu Atlantik alanına ulaşıyorlar.

DOĞU ATLANTİK (BATIK GEMİ) ALANI :

Doğu Atlantik alanında ziyaretçiler okyanusa açılacakları yolculuğa, Liberty gemisinde başlıyorlar. Ziyaretçiler, Marmara alanında yüzeyden gördükleri ana tankın içinde gezmeye başlıyorlar.Bu alanda yer alan paslı borular, kırılmış plakalar ve çalışmayan göstergeler, gıcırdama ve benzeri ses efektleri sayesinde ziyaretçiler gerçek bir batık gemide geziyormuş gibi hissedebiliyorlar.Bu alanda ziyaretçilerin mors alfabesini kullanabileceği iki adet konsol bulunuyor.İki bölümden oluşan batık geminin eğik tavanlı ikinci bölümünün bittiği yerde ise 180 derece açılı akrilik bir tünel bulunuyor. Ziyaretçiler oldukça geniş olan bu tünelden geçerken tankın içindeki köpekbalıklarını ve diğer canlıları da izleyebiliyor.

ORTA ATLANTİK ALANI :


   Büyük bir gözlem camının olduğu bu alanda ziyaretçiler, kioska bağlı konsollar sayesinde tankın içindeki kameraları hareket ettirip resim çekebiliyorlar. İki adet 40 inch dokunmatik ekranın birleştirilmesiyle oluşturulan interaktif masada, derin denizlerde yaşayan 2 adet balık detaylı bir şekilde incelenebiliyor.

BATI ATLANTİK ALANI :

4 metreye 10 metre büyüklüğe, 40 santimetre kalınlığa ve 24 ton ağırlığa sahip İstanbul Akvaryum’daki en büyük tek parça akrilik panel bu alanda yer alıyor.Bu akriliğin tam karşısında ise dev bir köpekbalığı ve ondan kaçan onlarca balığın maketi yer alıyor. Köpekbalıklarının anatomik yapısı hakkında bilgi veren dokunmatik interaktifin olduğu bu alanda; ayrıca eğitmenler eşliğindeki çocuklar deniz yıldızı ve yengeç gibi canlılara dokunarak, onlar hakkında bilgi sahibi olabiliyor.Yerdeki projeksiyon animasyonları ise harekete duyarlı oldukları için özellikle çocukların çok keyifli zaman geçirmelerini sağlayacak.

PANAMA KANALI ALANI :

 Bu alanın bir tarafı dev yosun tankı, diğer tarafı ise eğimli bir akrilikten oluşuyor.Alanın zemininde çok çeşitli ışık oyunları gözlemlenebiliyor.Kiosklar ve görseller aracılığı ile Panama Kanalı, kanalın işleyişi ve bölgedeki sualtı yaşamına etkisi hakkında bilgi veriliyor.

PASİFİK ALANI :

Bu alanda tsunami, deprem ve volkanik patlamalar hakkında bilgi verilen dev bir pano bulunuyor.Okyanus tabanının coğrafi yapısı hakkında ilginç bilgilerin verildiği bu bölümde çok büyük bir deniz anası tankı yer alıyor.

NAUTILUS (DENİZALTI) ALANI :

Gruplar halinde girilen alanın dekorasyonu, ses ve aydınlatma efektleri sayesinde, ziyaretçiler gerçek bir denizaltıda seyahat ediyormuş hissine kapılıyorlar. Alandaki ekrandan ziyaretçiler ile konuşan bir kaptanın oynatıldığı filmde, inilen derinliklerdeki canlılar hakkında bilgi verilirken, led aydınlatmalı göstergeler denizaltının kaç metrede olduğunu gösteriyor.

YAĞMUR ORMANI ALANI :


   İstanbul Akvaryum’daki son alan 1.000 metrekare büyüklüğündeki Yağmur Ormanı alanı.İçinde dev canlı bitkilerden yapay şelalelere, anakondalardan pirana balıklarına, timsahlardan iguanalara, zehirli kurbağalardan tatlı su balıklarına kadar türlü canlının olduğu bu dev alanda sis ve belirli tanklar üzerinde yağmur efekti sağlanıyor. Kıvrımlı bir patikanın ziyaretçileri, bodrum katından tekrar zemin katına çıkardığı alanda ses efektleri de Yağmur Ormanı alanının yaratacağı izlenimi güçlendiriyor.Belli aralıklarla uygulanan yağmurlama ve sisleme sayesinde ziyaretçiler, gerçek bir yağmur ormanı deneyimi yaşama fırsatına sahip oluyorlar.



Rakamlarla İstanbul Akvaryum


  • 6.800 metreküp su hacmine sahip, toplam 64 adet tank,
  • 100 dönüm arazi içerisinde, toplam 22 bin m2’lik 2 katlı dev proje,
  • İstanbul Akvaryum’a ait 1.200 araçlık 32 bin m2’lik otopark alanı,
  • 6.000 m2’lik ziyaretçi alanı,
  • Karadeniz’den başlayıp Pasifik’e kadar uzanan 1,2 kilometre uzunluğundaki, özel temalı gezi güzergâhı,
  • Birbirinden ilginç türlerin bulunduğu yaklaşık 1.500 çeşit,toplam 15 bin adet deniz ve kara canlısı,
  • 2 adet 15 kişilik 6 akslı 5D sinema salonu, 7 ayrı film izleme seçeneği, rüzgâr, sis, su gibi efektler yaşatan sıra dışı sistem,
  • İstanbul Akvaryum içerisinde 470 m2’lik alana sahip hediyelik eşya birimi,
  • Gezi güzergahı üzerinde 3 kafe,
  • Bir tarafı Panama Kanalı manzaralı, diğer tarafı deniz manzaralı 1 adet restoran ,
 İstanbul Akvaryum Proje Künyesi

Mimari Proje : Tanart Mimarlık
Statik Proje : Hasan BAŞARAN
Mekanik Proje : Orhan GÜRSON
Elektrik Proje : Nüvit KARAİBRAHİMOĞLU