27 Nisan 2013 Cumartesi

İSTANBUL 2020 OLİMPİYAT OYUNLARI TESİSLERİ

   2020 Olimpiyat Oyunları için olimpiyat komitesi elemelerini geçerek 3 aday şehir finale kalmıştır. Bunlar Madrid / İspanya , Tokyo / Japonya ve İstanbul'dur.  2020 Olimpiyat Oyunları adaylığı ile birlikte bu oyunların oynanacağı tesisler ile ilgili bir master plan hazırlandı. Bu planda mevcut spor tesisleri ile birlikte yeni tesislerinde inşaatı planlanmaktadır.
   Bu çerçevede İstanbul birbirine ulaşım ağı ile bağlı 4 bölgeye ayrıldı. Bu bölgelerin içerisinde de 7 ayrı kompakt küme oluşturulmuştur.



1. Bölge : Olimpik Şehir Bölgesi :

Dört bölge içerisinde en büyük olanıdır. Olimpik şehir kümesi ve Esenler kümesinden oluşmaktadır. Bünyesinde 1 tesis alanı ve 14 adet tesis vardır.

* Olimpik Şehir Kümesi :



   İstanbul Olimpiyat Parkı Tesis Alanı (Atatürk Olimpiyat Stadı, Ulusal Arena, Olimpik Antrenman Merkezi Salon 1-4, Olimpik Tenis Merkezi, Olimpik Hokey Merkezi, Olimpik Su Sporları Merkezi, Olimpik Atlama Stadyumu, Olimpik Su Topu Stadyumu olmak üzere 11 spor tesisi ) ile Olimpiyat Köyü ve Paralimpik Köy, Medya Köyü, Uluslararası Yayın Merkezi (UBM), Ana Basın Merkezi (ABM) ve Teknik Görevli Köyü’nden oluşuyor.



* Esenler Kümesi :

Üç yeni spor tesisi (Olimpik Basketbol Merkezi, Esenler Golf Kulübü, Ulusal Binicilik Merkezi) bulunuyor.
2. Bölge : Sahil Bölgesi :

Tarihi Yarımada ve Ataköy kümesi olmak üzere iki  kümeden oluşuyor. Bir tesis alanı ve yedi  spor tesisinden meydana geliyor.

* Tarihi Yarımada Kümesi :

 Tarihi Yarımada Kümesi’nde üç spor tesisi (Altın Kapı Parkı, Altın Kapı Marina ve Abdi İpekçi Arena), bir etkinlik alanı ve yükseltilmiş bir izleyici meydanı bulunuyor. Bu izleyici meydanı muhteşem bir manzaraya sahip ve bu alandaki yol müsabakalarının en iyi biçimde izlenmesine olanak sağlayacak şekilde konumlandırıldı.

* Ataköy Kümesi :

 Ataköy Tesis Alanı Sinan Erdem Spor Salonu, Ataköy Atletizm Arena ve Olimpik Veledromu ve Ataköy Marina'dan oluşuyor.

3. Bölge : Boğaziçi Bölgesi :

   Taksim Kümesi ve Liman Kümesi olmak üzere iki küme, bir tesis alanı, 8 spor tesisi ve açılşların yapılacağı seremoni tesisinden oluşmaktadır.

* Liman Kümesi

   Liman Kümesi’nde, Liman Tesis Alanı (Boğaziçi Stadyumu, Boğaziçi Kürek Merkezi, Boğaziçi Plaj Voleybolu Merkezi, Ulusal Voleybol Merkezi ve Boğaziçi Okçuluk Parkı olmak üzere beş spor tesisi), Şükrü Saraçoğlu Stadyumu ve yeniden imar edilen Haydarpaşa İskelesi yer alıyor.

* Taksim Kümesi

   Taksim Kümesi, iki spor tesisinden İnönü Stadyumu ve Harbiye Açık Hava Tiyatrosu oluşmaktadır. Harbiye Açık Hava Tiyatrosunun çatısı yenilenerek halter müsabakalarına ev sahipliği yapması planlanmaktadır.


4. Bölge : Orman Bölgesi :

   Belgrad ormanları içerisinde yer alan bölge bir küme, bir tesis alanı ve dört spor tesisinden oluşmaktadır.

* Belgrad Ormanı Kümesi :

   Bu küme, Belgrad Ormanı Tesis Alanı (Belgrad Ormanı Bisiklet Parkuru, Olimpik Durgunsu Stadyumu ve Ulusal Atıcılık Merkezi olmak üzere üç spor tesisi) ve Türk Telekom Arena'dan oluşuyor.


   Bu dört bölgede ayrı olarak dört adet de bağımsız spor tesisi Ülker Sports Arena ile birlikte Ankara, Antalya ve Bursa 'daki yeni stadyumlarda organizasyonlara ev sahipliği yapacaktır.