3 Mart 2013 Pazar

MİNİATÜRK

   İstanbul Eyüp Sütlüce'de bulunan minyatür parkın 2001 yılının haziran ayında temeli atılmış ve 22 ayda tamamlanark 2003 yılının Mayıs ayında ziyarete açılmıştır.
   Toplam 60.000 metrekare alan üzerine kurulan Miniaturk'te, 15.000 metrekare maket alanı, 40.000 metrekare yeşil ve açık alan, 3.500 metrekare kapalı alan, 2.000 metrekare havuz ve suyolu, 500 araçlık otopark yer almaktadır. Türkiye ve Osmanlı Coğrafyasından seçilmiş eserlerin tümünün 1/25 ölçekli maketlerinin yer almaktadır. Bu eserlerin 59 tanesi İstanbul'dan, 51 eser Anadoludan ve 12 eserde yurdumuz dışında bulunan Osmanlı eserlerinden oluşmaktadır.
   Maket yapımında sanayide kullanılan plastik bazlı, açık hava şartlarına uygun malzeme kullanılmış. Burada sergilenecek eserlerin seçimini ise Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Doç. Dr. Ahmet Haluk Dursun'un danışmanlığında bir kurul yapmış. Artık yerinde sadece iki mermer parçası bulunan ve Efes'te bulunan Artemis tapınağı, Bodrumda sadece giriş kapısı ve temelleri kalan Halikarnas Mozolesi ve 2002 yılında Suudi Arabistan tarafından yıkılarak otel inşa edilen Ecyad Kalesinin orjinal maketleride sergilenmektedir. 
   Açık hava müzesine benzeyen park içerisinde amfi tiyatro, çocuk oyun alanı ve hediyelik eşya mağazası bulunmaktadır. Alınan biletlerin eserlerin önündeki barkodlara okutulması ile o eserin hakkında bilgi sesli olarak dinlenmektedir. Bunun için biletlerinizi saklamanızı öneriyorum. Mümkünsede açık hava olduğunu unutmayarak gezinizi ona göre planlayın.

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder